Blogolj!

Végveszélyben a Jobbik és az LMP


Tíz LMP szavazóból nyolc (80 százalék), és a Jobbik szavazók majd' kétharmada (64 százalék) kész a balra való átszavazásra, ha győzelmi esélyt lát azon az oldalon – derült ki a Publicus Intézet legújabb felmérésből. A Publicus Intézet teljes mértékben baloldali kötődésű. A kutatásban szerepelt az is, hogy ha a Fidesz kétharmadának a megakadályozása a cél, akkor tíz LMP szavazóból több mint kilenc (93 százalék), és a Jobbik szavazók több mint kétharmada (68 százalék) kész az átszavazásra.

Mindezen adatok fényében most számoljunk egy kicsit. Kezdjük a Jobbikkal. A kutatás azt mondja, hogyha a Fidesz többségének, vagy kétharmadának a megakadályozása a cél, akkor a jobbikosok közel kétharmada átszavazna a baloldalra. A Jobbiknak a legnagyobb támogatottságot az Iránytű Intézet mutatta ki, náluk 25 százalékon állt a párt. Tehát, ha a baloldal felé elindulnak a jobbikosok, és akkora lesz az átszavazási hajlandóság, mint amit a kutatásban olvashattunk, akkor 8,25 százalékot fog szerezni a Jobbik a választáson.

Ha párt legrosszabb márciusi közvélemény-kutatási eredményét nézzük, ami 15 százalék volt, akkor pedig 4,5 százalékot kap majd a Jobbik. Az utóbbi eredmény pedig a parlamentből való kiesését jelentené. Ha az LMP márciusi közvélemény-kutatási adataira vetítjük ki a Publicus eredményeit, akkor a pártnak semmilyen esélye sincsen a parlamentbe kerülésre.

Meglehetősen nagy az átszavazási hajlnadóság a Jobbik és az LMP táborában

Persze egy felmérés eredményével csínján kell bánni, mivel itt nem konkrét szavazási szándékot kérdeztek, hanem csak egy elvi dolgot. A Jobbik számára még nem is annyira veszélyes a helyzet, mivel csak egy nagyon extrém helyzetben esnének ki a parlamentből. Azonban, ha a szavazóik tömegesen voksolnának a baloldalra, akkor már a 2014-es 20 százalékos eredmény elérése is meglehetősen nehéz lesz.  

Az LMP jóval nagyobb bajban van, mivel gyakorlatilag az összes szavazója hajlandó lenne a dezertálásra a többi baloldali párt irányába. Ennek a megakadályozása lesz a pártvezetés legfőbb feladata az előttünk álló héten. Ha mondjuk, az LMP jelöltjei tömegesen lépnének vissza, akkor szinte biztos, hogy a párt szavazói is a dezertálás mellett döntenének. Ezzel pedig már csak parlamenten kívül lehetne más a politika.  

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/50622/pics/lead_800x600.jpg
Jobbik,közvélemény-kutatás,LMP,Publicus Intézet
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?