Blogolj!

Százmilliókat tüntetett el a Karácsony vezette önkormányzat

800 millió forinttal van ma kevesebb a közös kasszában, mint amikor a Fidesz átadta Zuglót a Tóth Csaba és Karácsony Gergely tandemnek - írta Facebook-bejegyzésében Jelen Tamás, Zugló fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje. A bejegyzésből kiderül, hogy míg 2014 őszén, amikor Papcsák Ferenc átadta az önkormányzat vezetését Karácsony Gergelynek, akkor több mint egymilliárd forint volt az önkrományzat számláján, míg most február 7-én csupán 234 millió forint. 

Karácsony szerint nincs relevanciája az összegnek...

Az óriási zuglói vagyonvesztésre abból a levélből derült fény, amit Karácsony Gergely küldött Rozgonyi Zoltán alpolgármesternek. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint egyáltalán nem probléma az, hogy 800 millióval kevesebb van a zuglói önkormányzat számláján, mint 3,5 évvel ezelőtt. Azt írta: semmi relevanciája nincs annak, hogy egy adott februári napon éppen milyen összeget mutat az önkormányzat számlaegyenlege. De vajon hová is tűnhetett el ez a pénz?

Vagyonfelélés és herdálás

Az egyik legnagyobb szeletet egy 450 millió forintos OTP részvénypakett eladása jelentette 2017 májusában. Azóta az árfolyam 2700 forinttal magasabb, mint az eladáskor, így az most kereken 600 millió forintot érne. Tehát nemcsak 450 millió forintot veszített el Zugló, hanem ezenfelül 150 millió forintot is bukott a karácsonyi szakértelemmel vezetett önkormányzat. A teljes XIV. kerületi vagyonfelélés persze más fronton is folyik.

Vagyonfelélésben nagyon jól teljesít a zuglói polgármester

A 2500 önkormányzati bérlakásból 232 eladhatóvá vált, de a gond ebben az esetben is az, hogy egy önkormányzati lakást általában nem lehet eladni olyan áron, mint amennyit az önkormányzat szeretne kapni, tehát ezzel is igazából csak rossz üzletet lehet kötni. Zugló 3,9 milliárd forintot szeretne kasszírozni az ingatlaneladásokból, de az elmúlt tíz évben összesen nem volt ekkora a betervezett eladás, mint most egy év alatt. Még 2016-ban herdálta el az önkormányzat egy 4400 nm-es építési telkét az Angol utcában. 120 lakásos társasház építhető rá, de Zugló nem készpénzt kért, hanem 22 darab kész lakást.

Százmilliók helyett óriási veszteség

Az elmúlt évek legnagyobb "sikertörténete" a fizetős parkolás bevezetése volt Zuglóban. A parkolójegy-kiadó automaták beszerzése és üzemeltetése közbeszerzés lezárásaként kizárták a 291 millió forinttal olcsóbb ajánlattevőt és egy, a becsült értéknél (975 000 000 forint) drágább, 1 097 928 000 forintos ajánlatot nyilvánítottak győztesnek. Karácsony nem támogatta a saját előterjesztését - így próbálva kibújni a felelősség alól. A parkolás, melynek bevezetésekor sok százmilliós nyereséget ígértek a költségvetés szerint 2018-ban 51 milliós veszteséget fog termelni a kerületnek.

Blöffök vannak, fejlesztések nincsenek

A vagyonfelélés annak fényében igen különös, hogy a XIV. kerületben 2017-ben sem történt egyetlen komoly beruházás sem. Az egyre rosszabb állapotú Őrs vezér téri és a málló vakolatú Hermina úti szakrendelő felújításáról 2016 végén hozott határozatot a képviselő-testület, és a kezdetét a kerület vezetői még 2017-re ígérték. Tavaly nemcsak a felújítás nem kezdődött el, de még csak a szükséges műszaki tartalom összeírását, a tervezést sem végezték el.

Az Őrs vezér téri aluljáró akadálymentesítése mellett korábban kampányolt a kerület baloldali vezetése, de egyetlen forintot, még a tervezés költségét sem tervezték be 2017-es költségvetésbe - se a 2018-asba. Az új sport és rendezvényközpont is ígéret maradt, valamint a 2014-ben megígért Bosnyák téri városközpontból sem lesz semmi, mivel még egy porszemet sem tettek arrébb a területen.

Karácsony egyik legnagyobb ígérete 2014-ben az volt, hogy önkormányzati bérlakásokat építenek majd a fiataloknak, így könnyítve meg az életüket. Bár az önkormányzat hozott határozatot arról, hogy évi száz lakást építenek, de ebből ezidáig egy sem készült el. Mindennek fényében érdemes nézni Karácsony azon ígéretét, hogy kormányra kerülve évi százezer bérlakást építenek majd. Miközben semmilyen felújításra nincsen pénz, addig a zuglói Városgazdálkodási Zrt.-nek a korábbi 2,7 helyett, 3,9 milliárd forintot biztosít a költségvetés. Érdemes felidézni, hogy Papcsák Ferenc idejében ez az összeg 800-900 millió forintra rúgott.

1
https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/49277/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-03-01 18:45:21
Ebből is világosan látszik, hogy ez a Karácsony Gergely "ideális" kommunista miniszterelnök-jelölt.
Azért én bízom benne, hogy örökké az is marad !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?