Blogolj!

Szembe kell nézni a valósággal: mire elég a lendület?

Meglehetősen szélsőségesen ítéli meg mindenki a hódmezővásárhelyi és a kiskunhalasi időközi választási eredményeket. Most nem is akarok sem az egyik, sem a másik oldal érvei mellett kardoskodni. Egy más megközelítésmódot szeretnék mutatni, és ebből felrajzolni, hogy mi is várható 2018. április 8-án. 

Az első tény: 2010-ben a Fidesz, mint a magyar jobbközép-jobboldal vezető pártja nyolc év ellenzékben töltött idő alatt azt érte el, hogy a gyalázatos Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-korszak végén az urnákhoz járuló szavazók 47,27 százaléka nem erre az erőre szavazott. 

A második tény: 2014-ben a Fidesz négy év meglehetősen viszontagságos kormányzati munka után azt érte el, hogy a szavazáson megjelentek 55,13 százaléka kormányváltást akart. A választási rendszer és a pártrendszer sajátossága miatt, azonban ez az erő nem jelent meg egy oldalon, így elmaradt a kormányváltás és kétharmadot szerzett a Fidesz. 

Lehet csűrni-csavarni, de a kormányváltók vannak többségben

Harmadik tény: A 2014-2018 közötti időközi választások azt mutatják, hogy Budapesten 30-40 százalék között van a kormánypártok támogatottsága. A megyei jogú városokban picit 40 százalék fölött, mivel mind Salgótarjánban, mind Hódmezővásárhelyen egy picivel 40 százalék fölött kapott a vesztes fideszes jelölt. Az ennél kisebb településeken 50 százalék körül lehet a Fidesz támogatottsága, mivel az időköziken volt amikor 70 százalék közelében, de volt amikor 40 körül szerepelt a kormánypárt a kisebb településeken. Összességében tehát a magyar választók 55-60 százaléka kormányváltást szeretne.

Április 8-a fő kérdése: Sikerül-e a kormányváltó erőket egy táborba terelni? Salgótarjánban és Hódmezővásárhelyen sikerült, ehhez kellettek jó jelöltek az ellenzék részéről, és gyenge kormánypárti produktum. Április 8-án 106 helyen kéne mindezt modelleznie az ellenzéknek. A szavazói tömeg megvan hozzá, a labda az ellenzéki pártvezérek oldalán pattog.

Ötödik: A legfőbb kérdés, pedig tudna-e kormányozni a Gyurcsány-Karácsony-Szél-Vona kvartett? Na erről fog szólni a következő 40 nap kampánya, a kérdésre pedig egyénileg mindenkinek magának kell válaszolnia, és meghozni a legbölcsebb döntést.
3
https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/49180/pics/lead_800x600.jpg
Budapest,Fidesz-KDNP,választás 2018
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Szabolcs 2018-02-27 23:20:07
A Szerzőnek igaza van abban, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága a szavazáson résztvevők körében csökkent 2010-től 2014-ig (53-ról 45 %-ra), de tévesen ítéli meg ennek jelentőségét. A 2010-es teljesítmény egy teljesen kiábrándult ország vészreakciója volt: és még így is "mindössze" 53%-ot kapott a Fidesz-KDNP. Ez nem volt már megismételhető, egyszeri történéskét értékelhető.
Az 1990 és 2014 között zajló ogy. választásokon eddig csak kétszer fordult elő, hogy (egyszerűség kedvéért listán számítva az arányokat) a kormányzó erők 50% feletti arányt értek el a választáson résztvevők körében a szavazatszámokat számolva: 1994-ben és 2010-ben. Az összes többi esetben 50% alatti össztámogatottsággal is kormányt lehetett alakítani.
És még valami: hiába akar kormányt váltani mondjuk 58%, ha ötfelé húzó erők össztámogatottságaként kapjuk ezt a számot. De persze, ha egy tömeg embernek elszáll a józan esze, és azt hiszi hogy egy kommunista-libsi-álzöld-márnemradikáljobbdemégis politikai konglomerátum hatékonyan tud kormányozni, akkor legyen szíves átgondolni ennek a megvalósulási esélyeit. De persze vannak sokan, akik a magas inflációt, drága hiteleket, magas SZJA-kukcsokat stb. szeretik, és hozzá masszív államháztartási hiányokat, hadd dűljön a külföldi hitel. Hát hajrá!
Válaszolok
monyesz 2018-02-27 16:18:27
Kezitcsókolom, volna egy kérdésem. Hogyan fog kormányra kerülni a fent írt "Gyurcsány-Karácsony-Szél-Vona kvartett"? Nem elég ugyanis bejutni a parlamentbe, kormányt is kell tudni alakítani. Viszont kormányalakítással tudtommal azt a pártot szokás megbízni, amelyik a legtöbb képviselőt juttatta be a parlamentbe. Kérem szépen annak az ellenzéki pártnak a nevét, amelyik megszerzi ezt a többséget, és utána majd ezt a széles koalíciót megköti. Ez igazán nem lehet nehéz kérdés egy Honatya felé...
Válaszolok
Hát, így van ez 2018-02-27 12:39:30
Régóta mondom, többször, több honlapon le is írtam:
Választást csak úgy lehet nyerni, ha minden jó érzésű ember elmegy szavazni április 08-án.
Anélkül ez a "játék" nem működött (lásd 2002-ben), nem működik és nem is fog működni.
Mint választópolgároknak, ennyi a dolgunk, a többit bízzuk Orbán Viktorra és a kormányra. Most szólok, hogy különben visszatérnek a hatalomba a liberálbolsevikok, és - senkinek ne legyen kétsége - akkor itt, ebben az országban, kő kövön nem marad. Betelepítik a migránsokat, újból eladósítják a hazát, az országot az árulók elé vetik, és az EU karmaiban sodorják. Onnantól a magyarságnak, itt a Kárpát medencében vége !!!!

Úgyhogy, hölgyeim és uraim >>>> április 08-án mindenkinek irány a szavazófülke !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?