Blogolj!

56 napja van még az ellenzéknek a teljes összeborulásra


56 nap - 8 hét - ennyit kell várnunk arra, hogy megtudjuk, ki folytathatja a kormányzást a következő négy évben. A mostani országgyűlési választást leginkább az 1990-es megmérettetéshez hasonlítanám, mivel akkor volt példa utoljára arra, hogy az ellenzéki térfél ennyire konfúz legyen. Akkor sem lehetett tudni, hogy ki is igazából a kormánypárt (MSZP) kihívója. Sokáig úgy tűnt, hogy az MDF és az MSZP fog versenyt futni, de végül az SZDSZ lett az Antall József vezette alakulat legfőbb kihívója. Milyen érdekes, hogy az a versenyfutás is április 8-án ért véget. Akkor Antall Jozsef és a mérsékelt jobboldal örülhetett. 

Izgalmas hetek jönnek

Mit látunk ma? Van egy egységes kormánypárt, amit minden közvélemény-kutató intézet az első helyre rangsorol. Vele szemben áll egy meglehetősen szétesett ellenzék, és a jelenlegi állás szerint a választók voksolhatnak majd egy MSZP-P, egy Jobbik, egy DK, egy LMP, egy Momentum és várhatóan egy Együtt listára. Persze rajtuk kívül is lesznek majd pártok, akik tudnak majd országos listát állítani, mivel már most rekordot döntött a választáson induló pártok száma. 

Az ellenzéknek a sikerre két esélye van a mostani tudásunk szerint. Vagy még a jelöltállítás lezárulása előtt (március 5) létrehoznak egy nagy közös választási pártot, és az előbb felsorolt erők nem állítanak önálló listát. A másik lehetőség, hogy a 106 egyéni körzetben koordináltan indítanak jelölteket, így pedig jóval nagyobb az esély arra, hogy legyőzzék a Fideszt. Az utóbbi taktika hátránya, hogy az 1990-es választás óta megfigyelhető jelenség, hogy arra a pártra sokkal kevesebben szavaznak listán, amelyiknek az adott választókerületben nincsen jelöltje. 

Még nyolc hét van a választásokig

A koordinált jelöltállítás legnagyobb kudarcát az 1998-as Fidesz-MDF megállapodás jelentette. Sem a Fidesz, sem az MDF nem tudta maximálni a szavazni számát, mivel azokban a körzetekben, ahol a Fidesznek nem volt jelöltje, ott a narancsosok listája szerepelt rosszabbul,, ahol pedig az MDF-nek, ott pedig a tulipános párt nem kapott elég voksot. Mindennek az eredménye az lett, hogy az MSZP megnyerte a választás első fordulóját, míg az MDF pedig kizúgott a parlamentből. Akkor ugyebár volt második kör, ahol a Fidesz fordítani tudott. 

A mostani koordinált jelöltállítás pedig elvezethet ahhoz, hogy a különféle baloldali alakulatok az ország bizonyos részein nem fognak annyi szavazatot kapni, ami elég lenne a parlamentbe jutáshoz. Ráadásul, ha az LMP és a Jobbik is belemegy ebbe a koordinálásba, akkor a mostani felmérések adatait figyelembe véve, az sem elképzelhetetlen, hogy pártlistán csak a Jobbik és a Fidesz jut be a parlamentbe. Egy ilyen forgatókönyv esetén pedig az ellenzéknek még 60 nyert egyéni körzet is kevés lehet a kormányváltáshoz. 

Na itt tartunk jelenleg. Meglehetősen sok a homály, de egy dolog biztos: ha végül létrejön a teljes ellenzéki összeborulás, akkor lényegesen megnő az esélyük a győzelemre. Izgalmas hetek következnek. 

1
https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/48367/pics/lead_800x600.jpg
Demokratikus Koalíció,Fidesz-KDNP,Gyurcsány Ferenc,Jobbik,Karácsony Gergely,MSZP,Orbán Viktor,választás 2018
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Zoltán 2018-02-12 13:21:59
Igen,a mai nappal meg 54 napja van az ellenzeki ballibkomcsi es a jobbik partkonglomeracioknak es aprilis 8-val befejezik palyafutasukat a politikai porondon.Az egesz ellenzekiekbol harom esetleg negy partnaksikerul elerjek az 5 szazalekos valasztasi kuszobot.Az MSZP Karacsony G.ajandekkal kicsuszhat,ugyanis kicsi az eselye a 1ö szazalek eleresehez.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?