Blogolj!

Így hazudik nekünk egy közvélemény-kutató intézet

A Tárki legfrissebb felmérésében azt közölte, hogy a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP tábora az októberi 39 százalékról 46 százalékra, a pártválasztók körében pedig 59 százalékról 62 százalékra nőtt januárra. A Jobbik második helye továbbra is stabil, mint ahogy szavazótáborának mérete is, ami a teljes népességen belül októberben 10, januárban 11 százalék volt, a pártválasztók körében pedig 15 százalék után 14 százalékon áll.

A harmadik helyen azonban az MSZP mellett már a Demokratikus Koalíció is osztozik, támogatottságuk lényegében megegyezik, mivel a teljes népességen belül az MSZP az októberi 8 százalékról januárra 5 százalékra csökkent, miközben a DK 3 százalékról 5 százalékra nőtt, a pártválasztók körében pedig az MSZP 12 százalékról 7 százalékra esett, a DK pedig 5 százalék után 6 százalékon áll - szerepel a felmérésben. 

Meglehetősen furcsa, a valóságtól elrugaszkodottnak tűnő adatokat közölt a Tárki

Miért csinálja ezt a Tárki?

Rögtön szemet szúrt nekem, hogy a Tárki állítása szerint a 8 millió választójogosultból 46 százalék voksolna a Fideszre. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy 3,7 millió ember szavazna a kormánypártokra. Összehasonlításképpen érdemes a Fidesz 2010-es eredményét megnéznünk. Akkor nyolc év ellenzéki lét után 2,7 millió ember bizalmát nyerte el a Fidesz. 

Nem volt még példa arra Magyarországon, és a világ más demokratikus országában sem, hogy nyolc év kormányzás után egy kormánypárt ilyen mértékben növelné a támogatottságát. Számomra teljesen érthetetlen, hogy egy magát nagyon komolynak tartó, és nemzetközi szinten is elismert intézet, miért hoz nyilvánosságra ilyen adatokat. Mivel szinte biztos, hogy a választáson nem fog ennyi voksot kapni a Fidesz, ezért biztosan lesz majd valaki, aki majd megkérdezi a Tárki vezetőitől, hogy miért publikáltak ilyen adatokat. Kíváncsian várom majd a magyarázatokat!

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/47865/pics/lead_800x600.png
Demokratikus Koalíció,Fidesz-KDNP,Jobbik,közvélemény-kutatás,MSZP
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?