Blogolj!

A választás előtti utolsó év: még nem dőlt el semmi

2017 sem hozott érdemi változást a haza pártok közötti erőviszonyokban, így továbbra is a Fidesz-KDNP a legnagyobb támogatottsággal rendelkező politikai erő. A kormánypártok sikeresen túljutottak a 2014 őszén-2015 tavaszán látható kisebb visszaesésükön. 2015 ősze óta az időközi választásokon is egyre jobban szerepelt a Fidesz, így a rendszerváltás utáni magyar történelemben példa nélküli módon két kormányzati ciklust követően esélyesként várhatja a jövő tavaszi választást.

Erősödő Magyarország

Az idei évben Magyarország európai helyzete is erősödött, mind politikai, mind gazdasági szempontból, és éppen emiatt is tudta megőrizni stabil előnyét a Fidesz-KDNP a riválisaival. Mindezeken felül a Fidesz jól rezonált az európai választók érzéseire: az európai államok választóinak folyamatosan csökken a politikába vetett bizalmuk, nem érzik képviselve magukat, mint ahogy azt sem, hogy számítana a véleményük. A Fidesz pedig leszámolt ezzel az elitista politikával, miközben a magyar ellenzék felaprózta önmagát.

Esélyesként várhatja a Fidesz 2018-at

A magyar gazdaság az idei évben jelentős elismeréseket kapott nemzetközi szinten is. A legnagyobb hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriába sorolták az országot, és az uniós intézmények is levetkőzték korábbi szkepszisüket a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban. A gazdaságot kiegyensúlyozott növekedés, rekordalacsony munkanélküliség és növekvő bérek jellemezték az idei évben. Mindemellett az idei év egyik legnagyobb sikereként könyvelheti el a kormánypárt, hogy a megerősített határvédelem következtében Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Jobbik és a balliberálisok

Vona Gábor idei legfontosabb célja a Jobbik identitásának átalakítása volt, melytől azt várta, hogy a Jobbik elfogadhatóvá válik a balliberális értelmiség számára, akár még együtt is működhetnek vele a jövő évi választáson. 2017 elején az aktív balliberális politikusok még óvatosan fogalmaztak, azonban több liberális értelmiségi és Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök már év elején nyíltan sürgette az összefogást a Fidesz-KDNP legyőzése érdekében.

Nem Vona Gábor éve volt 2017

Ezt követően többen csatlakoztak Medgyessyhez, kiálltak az elképzelés mellett. Vona Gábor 180 fokos fordulatának legemblematikusabb pillanata mindenképpen a Spinoza Házban tartott politikai akciója volt, ahol pártállami időszak kedvenc rádiósával, Rangos Katalinnal beszélgetett. Emellett világossá vált az is, hogy a Jobbik és a baloldal közelítését tűzte zászlajára a Simicska Lajos tulajdonolta médiabirodalom is, melynek legemblematikus mozzanata az ATV-ben korábban megbukott Kálmán Olga leszerződtetése volt a HírTV-hez.

Lázadás a párton belül

Mindez belső konfliktusokat és félelmet eredményez a párton belül, hiszen a megfogyatkozott támogatói bázis kevesebb parlamenti mandátumot eredményez majd 2018-ban. Ezért a korábbi várakozások helyett nem a választás után, hanem már most megkezdődött a párton belüli lázadás Vona Gáborral szemben. Ennek legszembetűnőbb jele, hogy a Jobbik 2010 előtti felemelkedésében jelentős szerepet vállaló Morvai Krisztina bejelentette, hogy közel 10 év után szakít a Jobbikkal, hiszen szerinte Vona Gábor politikai helyezkedésének eredményeképp a Jobbik eltávolodott attól az értékrendtől, amely a számára továbbra is változatlan.

Botkától Karácsonyig

Változó szerencsével politizált az MSZP és a DK, így az év végére a nyélbe ütött választási megállapodás miatt a szocialisták kerültek kedvezőbb helyzetbe. A politológus szerint 2016 végén Botka László egy akkor körvonalazódó MSZP-DK megállapodás megakadályozására robbant be az országos politikába, lendületet adva az MSZP-nek és lépéskényszerbe hozva a DK-t.

Botka László hamar bedobta a törülközőt

Mivel Botka az ígért május elsejére sem tudta tető alá hozni az összefogást, a kezdeményezés a DK-hoz került, amely egész évben a baloldali szavazók fülének kedves összefogás szükségességéről beszélt. Gyurcsányék „szerencséjére" az LMP és a Momentum nem akar összefogni, így ők nyugodtan köthették az ebet a karóhoz. Botka szeptember végi bukásával a DK csillaga kezdett emelkedni, Gyurcsány Ferenc maradt az összefogás (leg)hangosabb híve.

Az MSZP ebben a vert helyzetben hozta be Karácsony Gergelyt közös miniszterelnök-jelöltnek, átvéve az esélyes baloldali összefogás kovácsának szerepét a DK elnökétől. A labda a DK térfelén pattogott, számoltak, és eldöntötték, hogy továbbra is külön listán indulnak. Úgy látja, az MSZP önmagában már 2014-ben sem volt hiteles kormányváltó erő, még Bajnai Gordonnal és a teljes összefogással sem.

Besült a Momentum

Év végére a baloldalon lényegében hármas holtverseny alakult ki az MSZP, a DK és az LMP között. Mindez a klasszikusan kisebb pártok közé sorolt DK és LMP számára akár sikerként is értékelhető. Gyurcsány Ferenc és Szél Bernadett pártjainak erősödése ugyanakkor nem a rejtőzködők köréből történt, mindkét esetben a balliberális szavazótáborból tudtak csak meríteni, tovább szeletelve a baloldali tábort.

A szintén kisebb pártnak számító Momentum Mozgalom ehhez képest csak részben volt sikeres. Nem esélytelenek ugyan arra, hogy önállóan is átlépjék az ötszázalékos küszöböt, de az elmúlt időszakban egyáltalán nem volt felhajtó ereje a pártnak. Ezzel szemben az Együtt és a Párbeszéd számára teljes kudarc az idei év, támogatottságuk végig az egyszázalékos mérhetőségi szinten ingadozott, vagy egyáltalán nem volt mérhető. A Fodor Gábor által vezetett Liberálisok pedig egész évben egy százalékon álltak ugyan a teljes felnőtt népesség körében, e szinthez képest viszont nem tudtak erősödni.

Jelentős Fidesz-fölény

Végezetül pedig emlékezzünk meg arról, hogy 2017-ben 11 időközi választást tartottak a 10 ezer főnél népesebb településeken. Ebből nyolcat nyert meg a Fidesz-KDNP, kettőt a független jelöltek, és csupán egyet a baloldali ellenzék. A baloldalnak ráadásul egy olyan körzetben sikerült nyernie (Zugló), ahol már 2014-ben is az első helyen végeztek. A kormánypártok a 2014-es választáshoz képest Pakson tudtak fordítani.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/46565/pics/lead_800x600.jpeg
Botka László,Demokratikus Koalíció,Fidesz-KDNP,Karácsony Gergely,MSZP,Simicska Lajos,választás 2018,Vona Gábor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?