Blogolj!

Leszámolás a 2002-es legendával

Egy, a magyar politikai gondolkodásba teljes mértékben beépült legeendával szeretnék leszámolni mostani bejegyzésemben. Mai napig, akár ellenzéki, akár fideszes politikussal beszélek teljesen elfogadott dolog, hogy 2002-ben a Fidesz volt az országgyűlési választás esélyese, és óriási meglepetés volt a MSZP-SZDSZ sikere. Teljesen megérteném hogyha egy 12. századi esemény kapcsán lennének ilyen félreértelmezések, de 2002 kapcsán sok esetben furcsán, sok esetben hitetlenkedve figyelem a visszaemlékezéseket, főleg mert jómagam is részese voltam az eseményeknek. 

Óriási tévhit, hogy 2002-ben a Fidesz volt a választás esélyese

A kampányban a baloldal vezetett

2002-ben nem a Fidesz volt a választás esélyese, az akkori felmérések és időközi választások alapján az MSZP-SZDSZ sikere volt várható, és aki ennek az elelnkezőjét állítja az egyszerűen hazudik. De nézzünk is pár példát: A Medián 2002-es januári, februári és márciusi kutatása egyértelműen az MSZP-SZDSZ sikerét vetítette előre. Januárban a két párt együttesen a biztos szavazók 50, februárban 51, míg márciusban 46 százalékának a voksára számíthatott. Ezzel párhuzamosan a Fidesz-MDF szövetség 40-ről 43 százalékra növelte hívei számát. A kormányváltók táborát gyarapította akkor a Centrum Párt is, ami januárról márciusra 1-ről 4 százalékra nőtt.

Mindezek alapján jól látszik, hogy az akkori kormánypártok hátrányból várhatták a választás első fordulóját, és valóban a hátrányukat nem tudták ledolgozni április 7-re. Valóban volt pár intézet, akik Fidesz-előnyt mutattak a választás napján, de minden amatőr közvélemény-kutató tudja, hogy egy eredményből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, a tendenciákat kell nézni. És a tendenciák akkor egyértelműen a Fidesz-MDF-szövetség vereségét vetítették előre.

Sokmindent ígért az SZDSZ 2002-ben

Majdnem minden választáson elverték a Fideszt

Nézzük az időközi választásokat. 2001-ben a választás előtti évben tizenegy időközi választást tartottak a 10 ezer főnél népesebb városokban. Ezekből a Fidesz csupán hármat tudott megnyerni. 2017-ben szintén 11 időközi választást tartottak a nagyobb városokban, míg a Fidesz idén nyolcat megnyert, és három helyen vagy nem indult, vagy kikapott. Tehát 2002-ben már az időközi választások alapján látni lehetett, hogy az akkori kormánypárt egyáltalán nincsen bombaformában. A 2002-es időközi időközi választásokon sem tudott egyébként nyerni a Fidesz. 

Persze tudom, hogy a most felsorolt példák alapján az ominózus 2002-es legendát nem lehet szertefoszlatni, de remélem egy lépést megteszünk előre, hogy maguk a politikai szakértők ne beszéljenek butaságokat, ha a 2002-es év esélyeiről beszélnek. Mindez az írás pedig azt sem akarja szolgálni, hogy a 2018-as választás kapcsán visszavonhatatlan kijelentéseket tegyen. A cél csupán annyi volt, hogy lássuk az akkori és a mostani politikai helyzet közti különbségeket, és leszámoljunk egy politikai hazugsággal.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/46406/pics/lead_800x600.jpg
Fidesz-KDNP,MSZP,Orbán Viktor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?