Blogolj!

Karácsonyi félrevezetések

A Jobbik közeli Iránytű Intézet legfrissebb felmérése a legjobb példa arra, hogyan lehet manipulálni a számokkal. Azt írják, az elmúlt hónapokban szinte folyamatosan váltotta egymást a legkedveltebb közszereplő pozíciójában Áder János és Varga Mihály, jelenleg a nemzetgazdasági miniszter vezeti a sort. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát Orbán Viktor foglalja el. A miniszterelnök népszerűsége már októberben is jelentősen nőtt, novemberben pedig még tovább növelte kedveltségét, így jelenleg 55 ponttal a lista előkelő helyén szerepel. Az ellenzéki politikusok közül továbbra is Karácsony Gergely, a Párbeszéd vezetője a legnépszerűbb, ám 50 pontos szimpátiaindexe mindössze a nyolcadik helyre volt elég. 

Nagyon szép és jó ez a felmérés csak azt nem hangsúlyozták ki eléggé, hogy például Karácsony Gergelyről a megkérdezettek felének fogalma sincs, hogy kicsoda. És hogy ne csak az ellenzéket üssem, Varga Mihályt sem ismeri a magyarok egyharmada és így tudott az első helyre kerülni. A mai modern világban egy közvélemény-kutató intézetnek rendelkezésre állnak olyan módszerek, hogy az ismertség és a népszerűség közötti összefüggéseket bemutatva egy olyan listát alakítsanak ki, ami hűen tükrözi az erőviszonyokat. Ezt most nem sikerült elérni. 

Egy felmérés szerint Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki, bár az emberek felének fogalma sincs arról, kicsoda

A lista egyértelműen ellenzéki propagandisztikus célokat szolgál azzal, hogy egy olyan személyt tettek az ellenzéki oldalon belül az első helyre, akiről minden második ember azt sem tudja kicsoda. Karácsonynak persze nagyon jól jön majd ez a felmérés, mivel lépten-nyomon hangoztathatja, hogy ő a legnépszerűbb. Az sem ártana tudatosítani egy ilyen felmérésben, hogy a szimpátia és a pártválasztás nem feltétlenül kapcsolódik össze. Dávid Ibolya hosszú évekig volt a legnépszerűbb politikus, mégis az MDF-re kutya sem szavazott. 

Csínján kell tehát bánni a felmérésekkel, főleg az ilyen népszerűségi listákkal, mert az ördög a részletekben rejlik.  

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/46035/pics/lead_800x600.jpg
Áder János,Karácsony Gergely,közvélemény-kutatás,választás 2018
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?