Blogolj!

Hivatalos: papírja van az ellenzéknek arról, hogy hazudik

2016-ban a háztartások jövedelmi helyzete javult, mind színvonala, mind szerkezete pozitív irányban változott - derült ki a KSH által kiadott Háztartások életszínvonala 2016 című kiadványból. Az egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelem 1 millió 504 ezer forintot tett ki, 4,4 százalékkal többet a 2015. évinél. A teljes népességre számított egy főre jutó éves nettó jövedelem átlagosan 1 millió 199 ezer forint volt, ami 4,2 százalékos nominális növekedés.

A tanulmány legérdekesebb része, hogy 2016-ban a teljes népesség 13,4 százaléka, 1 millió 293 ezer ember élt a szegénységi küszöb alatti jövedelemből, 105 ezerrel kevesebben, mint 2015-ben. A szegénységi küszöb 2016-ban egy egy fős háztartásra
vonatkozóan 77 680 forint volt, 5,1 százalékkal magasabb egy évvel korábbinál. Örömteli, hogy a legnagyobb javulás a 18 év alatti korosztály helyzetében következett be, körükben a jövedelmi szegények aránya 5,1 százalékponttal csökkent. A gyermekes háztartások körében 3,5 százalékponttal mérséklődött a szegénységi küszöb alatt élők aránya. 

A legújabb adatok szerint csökkent a szegények száma Magyarországon

Ma már az összes ellenzéki párt minden nap elmondja, hogy négymillió szegény van Magyarországon. A felmérés világosan mutatja, hogy erről szó nincsen, tehát az ellenzék hazudik. Pont. A kutatásból azonban még más érdekességek is kiderülnek, amik azt mutatják, hogy bár a szegénységet illetően nincs ok a teljes örömre, de a tendenciák szerencsére abba az irányba mutatnak, hogy kitartó munkával, de lehet javítani mindenkinek az életszínvonalán. 

Véleményen szerint a legfontosabb tendencia a következő: A társadalom tagjait aszerint, hogy jövedelmük hogyan aránylik a medián jövedelem nagyságához,
öt rétegbe sorolta a KSH, és megvizsgálta ezen rétegek részesedését is a teljes népességen belül. 2012-höz viszonyítva mind a legszegényebb, mind a leggazdagabb réteg súlya csökkent, a legszegényebbeké 9,2 százalékról 6,7 százalékra, a legjobb módúaké pedig 7,1 százalékról 6,7 százalékra. 2012-höz képest a közepes jövedelműek súlya 35,3 százalékról 33,7 százalékra változott, úgy, hogy a csökkenés 2012 és 2014 között következett be, az utóbbi években pedig stagnált. 

Egyre izmosabb a magyar középosztály

Mindez azt mutatja, hogy egyre izmosabb középosztály kezd kialakulni Magyarországon, ami pedig egy polgári társadalom legalapvetőbb feltétele. Persze nincsen ok arra, hogy elégedettek legyünk, mivel sajnos még mindig messze vagyunk attól, hogy életszínvonal tekintetében Csehországot elérjük. A kormány feladata a következő években, hogy mindent elkövessen azért, hogy a bérfelzárkóztatást folytassa, mert csak ebben az esetben tudunk közelíteni a nyugati szomszédokhoz. 

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/45494/pics/lead_800x600.jpg
média,választás 2018
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?