Blogolj!

Itt vannak azok a pártok, amelyek eltűntek a süllyesztőben

Lassan közeledik a 2018-as országgyűlési választás, ezért most kicsit körülnéztünk azon erőknek a háza táján, amelyek egy százalék alatt végeztek, de a 0,2 százalékos támogatottságot meghaladták a 2014-es parlamenti választáson. Ezen erők most meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek, mivel az Országgyűlés által elfogadott legújabb módosítás szerint azon pártoknak, amelyek a parlamenti választáson nem érik el az egy százalékos támogatottságot, azoknak vissza kell fizetnie az államtól kapott támogatásokat. Ráadásul az adott párt vezetői a vagyonukkal felelnek a felvett kampánypénzekért.

Thürmer Ádertől vár segítséget

2014-ben a parlamenten kívül rekedt erők közül a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt szerepelt a legjobban 0,56 százalékos eredménnyel. Az alakulat az elmúlt években azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy gyakorlatilag minden időközi választáson elindult. Próbálkozásaikat nem sok siker koronázta, mivel több alkalommal is nulla szavazatot kaptak, de ennek ellenére továbbra sem adják fel. November 15-én mutatták be a választási programjukat, és többek között százezres nyugdíjminimumot és kétszázezres, adómentes bérminimumot ígérnek.

Thürmer Gyula Áder Jánosnak is levelet írt

Thürmer azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a korábban említett országgyűlési törvénymódosítás miatt Áder János köztársasági elnökhöz fordult, és arra kérte a köztársasági elnököt, hogy írja alá a módosítást. A párt elnöke szerint az új törvény hátrányosan érinti a Magyar Munkáspártot, és megfosztja a pártot attól a lehetőségtől, hogy „a 2018-as választásokon széles körben védje az emberek, a magyar nép, a magyar nemzet érdekeit." Valóban az utóbbi években kevés olyan felméréssel lehetett találkozni, ami a Munkáspártot egy százalék fölé mérte volna, ezért is nagy kockázat a párt számára, hogy jövőre megmérettesse magát.

Seres Mária sem túl aktív

2014-ben 0,47 százalékot ért el a Haza Nem Eladó Mozgalom. A párt az utóbbi években is folyamatosan a devizahitelesek mellett szervezett tüntetéseket, de mivel a kormány még 2014 előtt megszüntette a devizahiteleket, ezért az akcióik nem sok átütőerővel bírtak. A párt hagyományos bázisa Békés megye, azon belül is Gyula, ahonnan a párt elnöke, Kasler Árpád származik. A párt egyelőre indulni akar a 2018-as választáson is, nagy kérdés, hogy Békés megyén kívül hány jelöltet sikerül majd állítaniuk.

Seres Mária 2014 után eltűnt a nagypolitikából

Seres Mária és szövetségesei 0,44 százalékot értek el három és fél évvel ezelőtt. A választások után a névhasználati jog megszűnt, és a szervezet más néven tevékenykedett tovább. Seres Mária 2014 őszén elveszítette a mátraverebélyi polgármesteri címét. Seres azóta gyakorlatilag beszüntette a politikai tevékenységét, mivel honlapján és Facebook-oldalán sem számol be új kezdeményezésről. Legfrissebb hír a honlapján már több mint egyéves, így azt sem tudjuk meg, hogy a következő választáson elindul-e.

Schmuck Andor már miniszterelnök-jelölt

Seres Máriáékat a Zöldek Pártja követte 0,37 százalékos eredménnyel. A párt honlapja jelenleg elérhetetlen, de a Facebook-oldalukat folyamatosan frissítik. A párt az aktuális közéleti eseményekre reagál meglehetősen szabad stílusban, politikai karakterüket nehéz azonosítani, mivel mind a parlamenti ellenzéki, mind a kormánypártokat élesen bírálják. A bejegyzésekből az sem derül ki, hogy jövőre el akarnak-e indulni a választáson, de könnyen lehet, hogy a törvénymódosítás miatt inkább nem próbálják meg az indulást.

0,30 százalékot értek el a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták 2014 tavaszán. A párt azóta nem sokat hallatott magáról, honlapjukon az utolsó hír, hogy 2014-ben tisztújítást tartottak, de konkrét politikai akciójukról egyetlen beszámolót sem lehet olvasni. Éppen emiatt azt sem lehet megmondani, hogy indulnak-e a jövő évi választásokon. Schmuck Andor saját egyéni Facebook-oldalán nincsen hír arról, hogy képviselő akarna-e lenni 2018-ban. A pártelnök 2017 szeptemberében csak arról írt, hogy ő is miniszterelnök-jelölt lett. Schmuckot a család választotta meg a felelős posztra, mint írja, egy igen és egy tartózkodás döntött a javára. Utóbbi a kutyához fűződik, mert "neki van esze a családban".

Még pénzügyi beszámoló is van

Az Együtt 2014 nevezetű alakulat 0,28 százalékot kapott a legutóbbi országgyűlési választáson. A nevük alapján idejétmúlt lenne az indulásuk jövőre. A pártról semmilyen információt nem találtunk a 2014 utáni működésről. Elmondhatjuk, hogy teljesen felszívódtak.

0,25 százalékot ért el a Sportos és Egészséges Magyarországért párt 2014-ben. Az alakulat saját megfogalmazása szerint célja, hogy 1-99 éves korig népszerűsítse a mozgást, a sportot és az egészséges életmódot. Mindenkinek a saját lehetőségein belül segítsen megtalálni, mivel tudja saját boldogsága, boldogulása érdekében erősíteni magát. A párt a választás után egyáltalán nem tűnt el, még a 2016-os évről szóló pénzügyi beszámolójuk is elérhető a honlapjukon. Sajnos arra vonatkozóan nincsen információ, hogy 2018-ban rajthoz állnak-e.

A Jólét és Szabadság sem hallatt már magáról

Gémesi felé indulna a JESZ

A Szili Katalin vezette Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt 0,22 százalékot ért el a választáson. Honlapjukon az utolsó hír 2014 októberi 10-i, míg a Facebook.oldalon 2014. május 31-i. A pártról azóta semmilyen hír nem jelent meg, így szinte biztosra lehet venni, hogy 2018-ban nem találkozhatunk velük a szavazólapon.

0,2 százalékot ért el 2014-ben az MDF-utód Jólét és Szabadság nevezetű formáció. A választási vereség után lemondott Makay József, a helyét Sass László foglalta el, aki állítólag még most is elnök a pártban. A JESZ honlapja ma is működik még, de az utolsó hír 2014 decemberi. Facebook-oldalukon még idén is volt tevékenység, ami abban nyilvánult meg, hogy megosztották Gémesi György Új kezdet nevezetű pártjának a programpontjait. Arról hírt nem találtunk, hogy indulnának-e jövőre.

Ketten maradtak

Összesen kilenc párt szerzett tehát 0,2 százaléknál többet, de egy százaléknál kevesebbet a legutóbbi országgyűlési választáson. Ezen erők közül  két olyan párt (Munkáspárt, Haza Nem Eladó Mozgalom) van, amelyek nagy valószínűséggel fognak jelöltet állítani 2018-ban, míg a többiekről a nyilvánosan elérhető adatok alapján nem lehet sokat tudni. Ezen erők közül biztos lesz olyan, ami próbálkozik majd jövőre, de a 2014-ben kapott szavazatszám alapján túlságosan vérmes reményeik nem lehetnek.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/45357/pics/lead_800x600.jpg
közvélemény-kutatás,választás 2018
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?