Blogolj!

Az MSZP megsemmisült, de 2018 nem dőlt el

Botka László és az MSZP történelmi bukása miatt sokan a jobboldalon úgy látják, hogy a 2018-as választás ezzel eldőlt. Nem akarom az esemény súlyát csökkenteni, mivel ha a baloldali ellenzéknek nem sikerül jövőre nyernie annak egyik oka mindenképpen az lesz, ami most szeptember végén és október elején történt a politikai térfél azon oldalán. A választásról kormány részről kimondva, vagy ki nem mondva kijelenteni, hogy eldőlt volna, az gyakorlatilag egyenlő lenne azzal, hogy a Fidesz aláírja a jövő évi halálos ítéletét.

A mostani változásnak lehet egy olyan eredménye, hogy a balliberális oldal elkezd megszabadulni korábbi ballasztjaitól, és valóban egy olyan választási szövetség felépítésébe kezdenek, ami alkalmas lehet a Fidesz kormányzásából kiábrándultak, de az eddigi baloldaltól idegenkedők szimpátiájának a megnyerésére. Egy ilyen opció életveszélyes lenne a Fidesz számára, mivel így a kormánypártoknak is gyorsan kellene változtatniuk, hogy az elmúlt évtizedek ismert arcait hátrébb vonják, és új embereket állítsanak a szövetség élére. 

Botka lemondott, de ez nem jelenti, hogy a Fidesz megnyerte a 2018-as választást

Persze elhamarkodott lenne azt jósolni, hogy ez bekövetkezik, mivel a balliberális tábornak 2010 áprilisi óta hét és féléve volt arra, hogy egy hiteles alternatívát kínáljanak a Fidesszel szemben, mégsem sikerült ezt a mai napig kialakítaniuk. Dőreség lenne azt is megtippelni, hogy ki lehet az MSZP összeomlásának a nyertese. Értelemszerűen minden balliberális alakulat örülne, ha sikerülne sok százalékot lecsippenteniük az MSZP bázisából, de erre sincsen garancia. 

Azt az opciót sem lehet kizárni, hogy továbbra sem történik semmi az MSZP támogatottságával. A párt már gyakorlatilag 2014 ősze óta stagnál, akik azóta kitartottak mellette, nem valószínű, hogy Botka lemondása miatt nagy tömegben állnának az LMP, vagy a Jobbik mellé. Jósolni nem tudunk, de a kormányzati elbizakodottság, a napi tematizáció átadása a baloldali-liberális ellenzéknek a lehető legrosszabb döntés lenne.

Bármit is mutatnak a felmérések és az időközi választási adatok, egy dologra mindenkinek emlékeznie kell. Idén 25 százalékpontos előnye tudatában Theresa May, a brit konzervatívok miniszterelnöke előrehozott választások kiírása mellett döntött. Lenézte és ki akarta ütni a Munkáspártot. A baloldali alakulat poraiból feltámadva hatalmas hajrát nyitott, kihasználta a konzervatívok bénázásait, és megfosztotta a parlamenti többségétől Mayt. Nemcsak Nagy-Britanniában, hanem itthon is bármi megtörténhet.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/43124/pics/lead_800x600.jpg
Botka László,Fidesz-KDNP,Karácsony Gergely,LMP,Molnár Gyula,MSZP
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?