Blogolj!

MSZP: Érdemes-e belerúgni a döglött oroszlánba?

Hosszú évek óta temetik a politikai elemzők az MSZP-t. Sok nagyon okos politikai elemző mostanra egy egyenes vonalú hanyatlásnak látja a szocialisták történet 2006 óta, pedig a valóság teljesen más. A baloldal még ma is vezető ereje a 2008-as válság napjaiban még 30 százalékos támogatottságnak örvendett. Az igazi összeomlás 2009-ben kezdődött el, majd a 2010-es választási év jelentette a következő padlót. Sokan már ekkor eltemették az MSZP-t.

Ennek ellenére 2012-13-ra ismét jelentősen megerősödött az MSZP, bár sok magát nagyon okosnak gondoló elemző már erre sem emlékszik. 2012 nyarán már csupán pár százalékponttal voltak lemaradva a Fidesztől, és minden adva volt ahhoz, hogy az MSZP akár az első helyről vágjon neki a 2014-es kampánynak. A második Orbán-kormány félidejében folyamatosan csökkentek a reálbérek, és a gazdaság is recesszióban volt. Minden adva volt ahhoz, hogy az ellenzék könnyedén megnyerje a `14-es választásokat. 

Molnár Gyula egyelőre nem tudta megújítani a szocialistákat

Ebbe a közhangulatba robbant be Bajnai, majd állandósultak a baloldal belső vitái. Ez idő alatt pedig a gazdaság jobb teljesítményének és a Fidesz kampányüzemmódba kapcsolásával a baloldal súlyos vereséget szenvedett 2014-ben. A szocialistákat pedig az EP-választáson ütötték teljesen ki, amikor is alig kaptak 10 százaléknál többet. Az MSZP mélyülő válságát jómagam ehhez az időponthoz kötném. 

Azóta nem tudott semmilyen érdemi növekedést felmutatni a szocialista párt, a legutóbbi felmérések közül a Tárki már történelmi mélypontot mért az alakulatnak. Teljesen érthető, hogy a párt jelenlegi országgyűlési képviselői számára a legfontosabb, hogy saját egzisztenciájukat átmentsék 2018 utánra, a többi egyáltalán nem fontos. Mivel Botka László nem tagja az országgyűlésnek, ezért ezekben a játékokban nem is igazán tud részt venni. Pontosan erről szóltak az elmúlt hetek vitái.

Egyre kisebb az MSZP támogatottsága

Teljesen érthető, hogy az MSZP-frakció tagjai a teljes összefogásban érdekeltek, mivel így van a legnagyobb esély arra, hogy 2018 után is képviselők legyen. Látják jól, hogy Botka semmilyen lendületet nem adott a pártnak, sőt inkább a botrányok számát növelte, így a legjobb, ha saját maguk kötnek alkukat, megkerülve a miniszterelnök-jelöltet. Mindez pedig a párt tényleges végét jelenti. Hasonlót láthattunk az FKGP, az SZDSZ és az MDF szétesésénél.

Érdemes-e ezt a döglött lovat tovább rugdosni? Mivel megcsappanva is a baloldal legnagyobb erejének számít az MSZP, és a múltbeli fölállásokat látva, még mindig nem szabad teljesen leírni az alakulatot. Ha sikerülne egy jelentős ügyet feltárva egy nagyon komoly botrányba belevinniük a kormánypártokat, akkor valószínűleg ez nagyon sok százalékban is megmutatkozna. Továbbra is fel kell hívni a figyelmet arra a sok bornírtságra, amit manapság beszélnek szocialista politikusok, mivel hatalomra kerülve ezek a tervek nagyban veszélyeztetnék az ország stabilitását. Úgyhogy ez az oroszlán egyelőre nem döglött, csak pihen.

1
https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/40986/pics/lead_800x600.jpeg
Botka László,közvélemény-kutatás,Molnár Gyula,MSZP
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Szabolcs 2017-08-09 00:50:23
Ha igaz lenne az, hogy az MSZP 2008-ban még 30%-os támogatottságot élvezett, akkor nem szenvedett volna súlyos vereséget már jóval előbb, 2006 őszén az önkormányzati választáson, továbbá nem omlasztotta volna össze a kormányzatot a 2008-as népszavazás, ahol 51%-os részvétel mellett a kormány csak kb. 17%-nyi támogató szavazatot kapott, ami kb. 650 ezer szavazat, vagyis a teljes szavazójogosult népesség 8%-a!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?