Blogolj!

Nagyon sajnálom Török Gábort

Interjút adott Török Gábor a Magyar Narancsnak. Két részletet emelnék ki.


Alapvetően megváltozott a politikai helyzet 2014-hez képest, és nem csak Simicska miatt. Akkor állt a centrális erőtér, ami azt jelentette, hogy a Fidesz relatív többséggel is számíthatott arra, hogy a 106 egyéni választókerületben (evk) az ellenzéki szavatok semmilyen formában nem tudnak összeadódni. A Jobbik mozgása a közép felé viszont a centrális erőteret megroppantotta. A Jobbik néppártosodásával az ellenzéki szavazótáboron belül megjelent az átszavazási hajlandóság, és ezt az adatok is alátámasztják.

Azt láttuk már időközi választásokon, hogy az esélyesebb ellenzéki jelölt mögött felsorakoznak a kormányváltást akarók. Ez még akkor is kétségessé teszi a választás kimenetelét, ha a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója és számíthat arra, hogy mondjuk a listás eredménye 40 százalék körül lesz. Mert még egy 40 százalékos listás eredmény mellett is nagyjából 65 evk-t meg kell nyernie ahhoz, hogy abszolút többsége legyen a parlamentben. Ebből viszont az következik, hogy nem veszíthet el 40-nél sokkal több körzetet. Négy éve csak 10 körzetet bukott el a Fidesz, most megvan annak az esélye, hogy ez 40 körül legyen.

Kezdjük az első idézettel. Török Gábor szerint alapvetően megváltozott a politikai helyzet 2014 óta. Az elmúlt hónapokban a bal-és jobboldali intézetek által közölt felmérések, az időközi választások eredményei szerintem semmiben sem igazolják vissza a politológus állítását. Úgyhogy nem tudom , mire alapozza az állítását. Török azt mondja, a teljes ellenzéken belül megjelent az átszavazási hajlandóság. Ezzel kapcsolatban összesen egy szám áll rendelkezésünkre. Az ZRI-Závecz felmérése szerint a jobbikosok 10, míg az MSZP-sek tíz százaléka lenne hajlandó a másik alakulatra szavazni. A bökkenő ezzel, hogy a jobbikosok közel 10 százaléka hajlandó lenne a Fideszre is szavazni. Tehát ezt az állítását sem sikerült bizonyítania Töröknek. 

A kocsmapolitizálás szintján mozog már Török Gábor

Menjünk is tovább. Az időközi választásokról beszél Török, itt vélhetően a 2014 végén-2015 elején megtartott országgyűlési voksolásokra gondol, amikor elveszítette a Fidesz a kétharmados többségét. Akkor meglehetősen nagy gödörben volt a Fidesz, a pártban belső villongások voltak, amelyek a sajtó előtt is megjelentek. A párt népszerűsége meredeken zuhant. Másrészt egy időközi választást nem lehet összehasonlítani egy országos voksolással, de ezt egy politológusnak illene tudnia.

Török azt is mondja, hogy van esély arra, hogy 40 körzetet veszítsen a Fidesz. Igen, arra is van esély, hogy az összeset elveszítse. Egy politikával foglalkozó embernek illene ezen állítását is valamivel alátámasztania, de sajnos ezt nem teszi meg. Ez pedig gyakorlatilag a kocsmapolitizálás szintje, azt pedig bárki tudja űzni. Arra pedig nem is érdemes időt fecsérelni, hogy a Magyar Narancs újságírója, miért nem teszi föl ezeket a kérdéseket.

Régebben kifejezetten kedveltem Törököt, mivel új színt és eszméket hozott a hazai politikai elemzés világába a 2000-es évek elején. Úgy tűnik, belefáradt ebbe az egészbe, és úgy érzi csak akkor lehet népszerű, ha egy politikai aktivista szintjén mozog. Ebben az interjúban ezt teljes mértékben teljesítette. Szavait a kormányellenes média minden bizonnyal egy-két órát idézni fogja, de nagyjából ennyi. Sajnálom, hogy idáig jutott, és csak egy lett a politológus szurkolók közül.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/40867/pics/lead_800x600.jpg
Fidesz-KDNP,Jobbik,Magyarország,Simicska Lajos,Török Gábor,választás 2018
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?