Blogolj!

Ismét teljesen hülyét csinál magából az ellenzék

Vágó Gábor bérplafonos kezdeményezése mellett a december 24-ei munkaszüneti napért is aláírást gyűjt az MSZP. Az ellenzéki párt aktivistái augusztus 1-től gyűjtik az aláírásokat az állami cégvezetők bérének maximálásáról szóló referendum kiírásáért. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy egyetlen állami cégvezető bére se lehessen több a köztársasági elnök fizetésénél. A szocialisták a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítását célzó kezdeményezést is támogatják.
„A következő napokban az MSZP meg fogja kezdeni mind a két témában az aláírásgyűjtést, szeretnénk ezzel is világossá tenni, hogy miközben sokan úgy próbálják beállítani, hogy ez a hatalom örök, ez a hatalom lebontható. Apró kis téglákkal hozzá lehet kezdeni, hogy ezt a Fidesz kormányt le lehessen váltani” – jelentette ki Molnár Gyula pártelnök.

Molnár Gyuláék elfelejtettek számolni

Teljes mértékben elfogadom, hogy egy kormány sakkban tartására, a kabinettel elégedetlen választók megmozgatására nincsen jobb eszköz, mint egy népszavazás. Az SZDSZ és a Fidesz 1989-ben, míg a Fidesz 2008-ban nagyon sikeresen élt ezzel az eszközzel. Mindkét referendum nagy sikert hozott az ellenzéki pártoknak, és 2008-ban gyakorlatilag összeroppantotta a szocialistákat az akkori háromigenes szavazás. 2010 után is próbálkozott az ellenzék a népszavazási kezdeményezésekkel, de egy sem jutott el országos szintig.
Molnár Gyula jól látja, hogy a mostani két referendum sikere esetén ki lehet szúrni a kormánnyal, bár december 24-e munkaszüneti nappá tétele nem tudom kinek lenne politikai veszteség. Először is hagyjuk most azt, hogyha sikerülne 200 ezer érvényes aláírást összegyűjtenie a pártoknak, akkor vajon el tudnának-e vinni több mint négymillió embert a szavazóurnákhoz. Tavaly a kormánynak sem sikerült ezt elérnie.
Azonban van itt egy nagyobb bökkenő is. Aki egy picit is áttanulmányozza a népszavazáshoz kapcsolódó különböző határidőket egyből láthatja, hogy ebből csak a 2018-as áprilisi országgyűlési választás után lehet csak országos referendum. Egy parlamenti választás után pedig erősen kétlem, hogy bárki tudna egy érvényes népszavazást csinálni. Egy biztos, igazi pótcselekvést láthatunk az ellenzék részéről, ráadásul olyan kérdésekben, ami a választók jelentős részét teljesen hidegen hagyja.
https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/40825/pics/lead_800x600.jpg
Magyarország,Molnár Gyula,MSZP,népszavazás,választás 2018
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?