Blogolj!

Ezért teper a Momentum és a Munkáspárt

A jövő évi választások közeledtével a parlamenten kívüli erők között is élénk mozgolódás indult. Egyelőre a botrányokkal tarkított Momentum Mozgalom és Magyar Kétfarkú Kutya Párt tűnik a legerősebbnek. Ezen alakulatok előtt kettős cél lebeghet: a bőséges állami kampányfinanszírozási pénzek megszerzése. Jobb esetben pedig az egy százalékos támogatottság megugrása, ami négy évig folyamatos állami támogatást jelentene.

A 2018-as választások közeledtével egyre élénkebb mozgás figyelhető meg a parlamenten kívüli erők között. 2017-ben a budapesti olimpiaellenes aláírásgyűjtéssel robbant be a közbeszédbe a Momentum Mozgalom. A mozgalomnak a gyűjtésben nagy segítséget nyújtottak a baloldali-liberális pártok, és így sikerült is megakadályozni, hogy 2024-ben Budapestnek esélye legyen a nyári játékok megrendezésére.

Az aláírásgyűjtést követően azonban a baloldali pártok érzékelve azt, hogy számukra nagyon komoly riválist jelenthet a Momentum, ezért az első adandó alkalommal nekimentek a mozgalomnak. Erre kiváló alkalmat adott, hogy a Fekete-Győr András vezette alakulat kijelentette, hogy a jelenlegi pártok közül egyikkel sem kötnének választási együttműködést. Teljesen érthető módon ez komoly felháborodást okozott a baloldalon, mivel az aláírások összegyűjtésében még elfogadták a segítséget.

Fekete-Győr Andrásnak és pártjának jövőre nagyon jól jöhetnek az állami százmilliók

A Momentum körül több furcsa ügy is napvilágra került, de a párt végül azzal került a hírekbe, hogy Fekete-Győr teljesen törvénytelen módon betört az Origo szerkesztőségébe. Az akció meglehetősen rosszul sült el, mivel az összes parlamenti párt elítélte, és még a Soros György által támogatott Társaság a Szabadságjogokért sem helyeselte a Momentum lépését. A párt támogatottsága azóta jelentősen visszaesett, a Medián szerint is csupán egy százalékon állnak.

Deák: Nem hoz megújulást a Momentum

Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője szerint balliberális értelmiség egy része is elkezdett kiábrándulni a Momentum Mozgalomból. Lehet belátták, hogy a „Mi nem megállítani fogjuk Brüsszelt, hanem utolérni" szlogen egy olyan időszakban, amikor a brüsszeli uniós vezetés az EU-párti Politico magazin szerint is válságok sorát generálja, nem arathat osztatlan sikert. Ráadásul az oroszokkal való riogatás a hagyományosan orosz-ellenes amerikai társadalomnál sem vált be: Donald Trump annak ellenére lett elnök, hogy a demokraták – többek között Soros György tanácsára – az új elnök minden megszólalása mögött orosz befolyást vizionáltak – mondta az elemző.

Deák szerint nincsen tehát új a nap alatt, a Momentumtól sem lehet azt várni, hogy megújulást hozzon az ellenzéki térfélen, ugyanarra az identitásválságra hívják fel a figyelmet, mely már lassan egy évtizede jellemzi a baloldalt. Nem véletlen, hogy csupán a hasonlóan nemzetben gondolkodni nem tudó Párbeszéd és Együtt szavazói azonnal átmentek a Momentum Mozgalomhoz, illetve az LMP szavazótáborát is kikezdte az újonnan létrejött párt. Ez azonban édeskevés lesz nem csak a választási győzelemhez, de még a parlamenti bejutáshoz is – monda a Nézőpont Intézet munkatársa.

Sok gondot okozhat a baloldalnak a viccpárt

A magyar közbeszédben már éve óta jelen van a Kétfarkú Kutyapárt nevezetű viccalakulat. Az igazi áttörést számukra a 2016-os őszi népszavazás hozta el. Akkor az érvénytelen voks leadásra buzdítottak, és végül a sikeres plakátkampányuknak köszönhetően több mint hat százaléknyi érvénytelen szavazat született. A legtöbb érvénytelen voks Budapesten volt, több mint 12 százalék. A viccpárt a népszavazás után mindegyik közvélemény-kutató intézetnél a mérhető kategóriába került, és nagyjából a szavazók két-három százalékának a bizalmát bírják.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt még komoly gondokat okozhat a többi baloldali pártnak

A kétfarkú kutyák a zuglói időközi választáson is elindultak, ahol több mint hét százalékot sikerült szerezniük. Mindezek alapján kijelenthető, hogyha jövőre valóban elindulnak önállóan a választáson, akkor arra mindenképpen nagyon jó esélyük van, hogy az állami támogatást jelentő egy százalékot elérjék. Azonban mivel egy viccpártról beszélünk, így könnyen elképzelhető, hogy mégsem mérettetik meg magukat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy önálló indulásukkal a baloldalt gyengítenék, főleg Budapesten. Nagy kérdés, hogy az ezzel járó konfliktusokat a viccpárt vezetői felvállalnák-e.

Sokan hajthatnak a bőkezű állami támogatásra

A Momentumon és a Magyar Kétfarkú Kutyapárton kívül nagyrészt csak a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt hallatta a hangját. A 2014-ben fél százalékot elérő alakulat gyakorlatilag az összes időközi választáson elindult, azonban sok helyen nulla szavazattal kellett megelégednie. A mostani tendenciák alapján nagy meglepetés lenne, ha Thürmeréknek sikerülne elérnie a négy évig állami támogatást jelentő egy százalékot.

Az előbb említett erőkön kívül egyelőre nem lehet tudni, hogy jövőre kik próbálkoznak majd meg parlamenten kívülről a bejutással, vagy az állami támogatás megszerzésével. A Centrum Párt 2002-es példája mutatja, hogy a választások előtt pár hónappal berobbanva is el lehet érni olyan eredményt, ami nagyon közel van a bejutáshoz. Akkor a Kupa Mihály vezette alakulat közel négy százalékot kapott, így 2006-ig biztosítva volt az állami támogatás a számukra.

Thürmer Gyula számára egyelőre álom az egy százalék

2014-ben a bőkezű állami támogatásnak, és a jelöltállítási rendszer könnyítésnek köszönhetően a korábbi választásokhoz képest rekordszámú alakulat tudott országos listát állítani. Minden bizonnyal jövőre is sokan megpróbálkoznak majd a jelöltállítással, mivel a legfrissebb statisztika szerint is közel 200 bejegyzett párt van Magyarországon, és a számuk a következő hónapokban minden bizonnyal csak szaporodni fog.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/40419/pics/lead_800x600.jpg
Momentum Mozgalom,választás 2018
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?