Blogolj!

Mi a közös Juhászban, Karácsonyban, Fodorban és az LMP-ben?

2017 első félévében sem tudtak áttörést elérni a parlamentben helyet foglaló kisebb erők. Az LMP folyamatosan az öt százalékos bejutási küszöb környékén mozog. Az Együttből folyamatosan távoznak a vezető személyiségek. A Párbeszéd még miniszterelnök-jelöltet is állított, pedig az alakulat a mérhetetlen kategóriában tartózkodik. A Liberálisok berkein belül pedig egy szakpolitikai fordulat képe bontakozik ki. A legfőbb kérdés, hogy 2018-ban milyen konstrukcióban indulnak majd el a választáson ezek az erők.

Egyelőre a politikai senkiföldjén vannak azok az erők, akik bár bent vannak a parlamentben (Együtt, Párbeszéd, Liberálisok), de nem rendelkeznek frakcióval. Egy kicsit jobb helyzetben van az LMP, akiknek bár van frakciója, de továbbra is a parlamenti bejutási küszöb körül ingáznak. Ezen politikai formációk számára a legfontosabb kérdés, hogy önállóan indulnak-e el a 2018-as parlamenti választáson, vagy pedig megpróbálnak valamelyik nagyobb párt farvízén bejuttatni egy-két képviselőt a parlamentbe.

Kikosarazták Juhászt

A mögöttünk hagyott hónapokban a fönt említett politikai erők nem tudtak áttörést elérni, és így egyikük sem mondhatja el, hogy önállóan szinte biztosan bejutna a következő országgyűlésbe. Az is biztos, hogy egyelőre egyikük sem tárgyalt hivatalosan az MSZP-vel és a DK-val egy választási együttműködésről. Ráadásul ezek a kis pártok inkább egymással versenyeznek, így a köztük lévő párbeszéd is meglehetősen alacsony szinten van, így az ő összefogásul is meglehetősen távolinak tűnik.

A Juhász Péter-féle összefogásból nem kért a többi kisebb párt

Jó példa erre Juhász Péter, az Együtt elnökének az akciója, akik felvetette, hogy a kisebb baloldali-liberális-zöld erők fogjanak össze, de a többi párt azonnal közölte, hogy nem kíván együttműködni Juhásszal. Azóta mindenki a saját útját járja, de komoly eredményt senki sem tudott felmutatni. A Párbeszéd nevezetű alakulat Karácsony Gergely, zuglói polgármester személyében önálló miniszterelnök-jelöltet is állított, de ez az akció csak arra volt jó, hogy a törpepárt így elterelje a figyelmet a XIV. kerületben zajló botrányokról, és egy helyben járásról.

Fodor kísérlete

Sajátos kísérletet láthatunk a politikai pozíció némi megváltoztatására a Fodor Gábor vezette Liberálisoknál. A párt egyre többször szólalt meg olyan kérdésekben, amik nem nevezhetőek teljesen ideologikusnak. Ilyen volt az a kezdeményezés, hogy a párt 2018-tól kötelezővé tenné a 30 napos fizetési határidőt, így a cégeknek ennyi idejük lenne arra, hogy a munkavállalókat kifizessék. Fodor több interjúban is beszélt arról, hogy a liberális politikát a gyakorlat felé kell elmozdítani. Egyelőre a felmérésekben ez nem mutatkozott meg, de az egy százalékos támogatottságot még mindig tartják a Liberálisok.

Fodor Gábor új arculatot adna a Liberálisoknak

Kiszelly: Ha Hadházy jó helyet kap, kiléphet

A kis pártok számára egyértelműen kudarcnak tekinthető a mögöttünk hagyott félév – erről már Kiszelly Zoltán beszélt. A politológus szerint ennek az egyik legnyilvánvalóbb jele az volt, hogy az Együttből kilépett Szelényi Zsuzsanna. A kis pártok közül egyikük sem tudta a parlamenti jelenlétet kihasználni támogatottsága növelésére – tette hozzá. Kiszelly szerint mindent eszközt bevetetettek ezek a pártok, hogy növeljék a támogatottságukat, de ezek a performanszok pontosan a gyengeség jelei.

Az LMP esetében az a helyzet, hogy jelentős konkurálnak a Momentummal, de ez igazi a többi kis pártra is. Az LMP-nél még elhiszik, hogy öt százalék fölött állnak, így nagy valószínűsséggel önállóan indulnak majd a jövő évi választásokon, amiről egyébként kongresszusi döntés is van – mondta Kiszelly. Az ökopártnál mindezek ellenére jól látszik, hogy a két társelnök között (Szél Bernadett, Hadházy Ákos) van egyfajta ellentét az indulási stratégiát illetően. Abban az esetben, ha a baloldali összefogás listáján Hadházy bejutó helyet kap, akkor élhetően ki fog lépni a pártból – jósolta a politológus. Az LMP tagság egyelőre nem akar szakadást, és sokan nem akarnak összefogást – tette hozzá.

Eltérő pályán haladhat Hadházy Ákos és Szél Bernadett, az LMP társelnökei

Botka beolvasztana

Kiszelly Zoltán szerint Botka László célja, hogy az előbb említett kisebb pártok vezetőinek befutó helyet adjon, így maga körül tudná kialakítani a teljes összefogást. Ez egy komoly előny lenne Botka számára a Jobbikkal való versengésben. A nagy kérdés, hogy a kisebb politikai erők társulnak-e Botkához. Összességében nagyon nehéz helyzetben vannak ezek a pártok, mivel ha összefognak egy nagyobb erővel, akkor a meglévő szavazóik csalódnak bennük, ha pedig külön indulnak, akkor könnyen lehet, hogy egyetlen parlamenti képviselőjük sem lesz.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/40418/pics/lead_800x600.jpg
Juhász Péter,Karácsony Gergely,közvélemény-kutatás,LMP,választás 2018
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?