Blogolj!

Brüsszelből jött a durva pofon a balliberálisoknak

Érezhetően javult a magyar gazdaság helyzetének megítélése az emberek körében, és talán részben ennek köszönhetően a kormányban is jobban bíznak a magyarok - derül ki a nemrég megjelent friss Eurobarométer felmérésből. Összességében 41 százalék mondja azt, hogy inkább jó helyzetben van a magyar gazdaság, 56 százalék viszont továbbra is rossznak látja. Az arány azonban fél év alatt 11 százalékpontot javult, aminél nagyobb pozitív elmozdulást csak Portugáliában mértek.

Érezhetően javult a magyarok bizalma a kormány felé is az elmúlt hónapokban, bár még most is csak 39 százaléka mondja azt, hogy megbízik a kabinetben szemben az 58 százalékos bizalmatlan táborral. Hat hónap alatt viszont négy százalékponttal emelkedett azok aránya, akik inkább a bizalom felé hajlanak.

Mindezeket a számokat a brüsszeli székhelyű Eurobarométer szállította, és nem valamelyik magyar kormánypárti, vagy ellenzéki intézet, ezért érdemes picit jobban megnézni a tendenciákat. Az alábbi ábrán az elmúlt 12 év eredményeit láthatják, ahol a magyarok gazdasági helyzettel kapcsolatos várakozásait mérték.

A gazdasági helyzet megítélése teljes mértékben mutatja azt is, hogyan változott Magyarországon a kormánypártok megítélése. 2004-ben a megkérdezettek nagy része rossznak látta a magyar gazdaság helyzetét, és az MSZP-SZDSZ kormány akkor volt a mélyponton a támogatottságot illetően, le is váltották Medgyessy Pétet. A hitelre épülő gazdaságpolitika megtette a hatását, mivel 2006-ra az emberek jónak értékelték a gazdaság helyzetét, és a balliberális pártok meg tudták nyerni a választásokat. Az akkori kedvező gazdasági közhangulat ellen nem tudott hatékonyan kampányolni az ellenzéki Fidesz.

2006-ot követően a gazdasági helyzet negatív megítélésével párhuzamosan a kormánypártok támogatottsága is összeomlott. Mindez elvezetett a Fidesz 2010-es kétharmados győzelméhez. A második Orbán-kormány idején a gazdasági helyzet megítélése 2013-at követően kezdett javulni, és a Fidesz támogatottsága attól a pillanattól kezdve tudott emelkedni. 2014-ben az ellenzék úgysem tudott nyerni, hogy az emberek 63 százaléka szerint a gazdaság nem volt jó helyzetben.

Mindezek fényében a 2014 óta látható folyamat nagyon rossz hír az ellenzék számára, ráadásul ezeket az adatokat Brüsszelben publikálták, őket pedig nehéz Orbán-pártisággal vádolni. A magyarok egyre nagyobb része érzi, hogy a gazdaság javuló teljesítményével párhuzamosan az ő életszínvonaluk is egyre jobb. Ez a pozitív tendencia pedig begyűrűzik a párttámogatottsági adatokba is. Ha ezen a területen nem lesz radikális negatív fordulat a következő pár hónapban, akkor nagyon fel kell kötnie az ellenzéknek a gatyát 2018-ban, különben még négy év ellenzékiség várhat rájuk.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/39925/pics/lead_800x600.jpg
Botka László,Európai Unió,Fidesz-KDNP,közvélemény-kutatás,Magyarország,választás 2018,Vona Gábor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?