Blogolj!

Óriásit változott a Fidesz tábora

Újabb időközi polgármester választást nyert meg fölényesen a Fidesz-KDNP jelöltje. Ezúttal a Heves megyei Domoszlón győzedelmeskedett a szavazatok több mint felét megszerezve Paulenka Richárd. a falu 1646 szavazásra jogosult polgára közül 942-en adták le voksukat. Az új polgármesterre, Paulenka Richárdra 552-en voksoltak. Gyurkó Béla (független) 204, Németh Zoltán (Magyar Munkáspárt) 1, Szabó József (független) 79 Csordásné Lukovszki Ágnes (független) 98 szavazatot kapott.

Az országos sajtó azonban a választás kapcsán nem ír egy olyan dologról, ami a mostani voksolás kapcsán nagyon komoly változást mutat a pártok szavazótáboráról. Domoszló a korábbi évtizedekben egyáltalán nem volt a mostani kormánypártok fellegvára. 2002-ben és 2006-ban az MSZP és az SZDSZ győzött fölényesen. 1998-ban, amikor országosan a Fidesz nyert, akkor a Heves megyei településen a szocialisták kapták a legtöbb szavazatot. Az igazi meglepetést pedig 2010 hozta, amikor a Fideszt megelőzve a Jobbik nyert a településen, a második fordulóban pedig Vona Gábor kapta a legtöbb szavazatot.

A domoszlói választás azt mutatja, megváltozott a Fidesz szavazótábora

Egy ilyen múlttal a háta mögött az általános várakozás az volt, hogy hét év kormányzás után Domoszlón nem tud a Fidesz nyerni. Ezzel szemben a szavazatok közel hatvan százalékával sikerült a polgármesteri pozíciót megszerezniük. Ez több dolgot mutat. Az egyik, hogy az ellenzéknek még egy olyan településen sem sikerül kormányváltó hangulatot generálniuk, ahol a választástörténeti múlt alapján erre minden esélyük meglenne.

A másik tanulság pedig, hogy a Fidesz szavazótábora jelentősen átalakult. Most valószínűleg olyan szavazók bizalmát is elnyerte a kormánypárt jelöltje, akik soha nem voksoltak még a Fideszre. Ez mindenképpen nagy eredmény hét év kormányzás után. A kormánynak úgy tűnik sikerült olyan szavazókat maga mellé állítania, akik még 2010-ben sem voksoltak a Fideszre. Persze ezzel párhuzamosan olyanokat is elveszíthetett, akik 2002-ben és 2006-ban a polgári oldalra voksoltak.

Nagyon érdekes átalakulás zajlik a szemünk előtt. A Fideszből kiábrándultak egyelőre nem találtak maguknak pártot, míg akik korábban nem szavaztak volna a jelenlegi kormányra, azok valamilyen okból minden gond nélkül a Fideszre voksoltak Domoszlón. Egy korábbi Republikon Intézet által publikált regionális kimutatás is azt jósolta, hogy a kormánypártok nagyon megerősödtek az észak-magyarországi régióban. Ennek most a visszaigazolását láthattuk, kérdés, mi lesz 2018-ban.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/39689/pics/lead_800x600.jpg
Fidesz-KDNP,választás 2018,Vona Gábor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?