Blogolj!

Választás 2018: Összeért a szélsőbal és a szélsőjobb

Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, ha a Zagyva Gyula eljött a Gulyás Márton videójába szerepelni? Ezt maga Zagyva György Gyula mondja abban a videóban, ami hétfőn került ki Gulyás Márton YouTube-oldalára, és amiben ismert és kevésbé ismert jobb- és baloldali értelmiségiek, közszereplők beszélnek arról, hogy mennyire igazságtalan a jelenlegi választási rendszer. A videóban szerepel többek között Csintalan Sándor, Misetics Bálint, Törley Katalin, Hajós András, Pörzse Sándor, Stohl András, Gálvölgyi János és Bánfalvi Eszter - írta az Index.

Amióta a Fidesz 2010-ben megnyerte a választást, és bejelentették, hogy változtatnak a korábbi szisztémán a balliberális oldal mindent elkövet, hogy úgy állítsa be a hazai választási rendszert, mint ami teljesen idegen a demokráciától, és magát a patás ördögöt jelenti. A 2014-es választás után a bírálatok picit elhallgattak, de most Gulyás Márton melegítette föl ezt a töltött káposztát. Azonban mivel ez nem töltött káposzta, ezért újramelegítve sem jó.

A mostani helyzet igazi pikantériája azonban, hogy a Jobbik fenegyereke is a balliberálisok mellett sorakozott fel. Bár ezen meglepődni már nem nagyon kell, mivel manapság már csak annak van hírértéke, hogyha a Jobbik más véleményen van, mint az MSZP, vagy Demokratikus Koalíció, nem pedig hasonlón. Na de nézzük meg, hogy miért teljesen hiteltelen ez a baloldali siránkozás.

2010 előtt a balliberális tábor nem kritizálta a választási rendszert

A videón szereplő Hölgyek és Urak közül egy sem volt, aki felemelte volna a szavát az 1990-ben létrehozott választási rendszer ellen. Pedig már a rendszerváltás kezdetén olyan mértékű aránytalanságok voltak a rendszerben, hogy azt egy tisztességes Alkotmánybíróságnak azonnal meg kellett volna semmisítenie. Csak egy példa: már 1990-ben kétszer annyit ért egy csepeli polgár szavazata, mint aki a XII. kerületben lakott. Nem is kell mondani, hogy ez kinek kedvezett.

A korábbi választási rendszer egyéni kerületi szisztémáját 2007-ben az Alkotmánybíróság bár nem semmisítette meg, de felszólította a parlamentet, hogy minél hamarabb hozzanak új törvényt. Mivel akkor senkinek nem volt kétharmada, ezért 2011-ig kellett várni. Az új rendszer egyébként sikeresen vizsgázott 2014-ben és az eredményeket sem a Jobbik, sem a baloldali összefogás pártjai nem kérdőjelezték meg.

A mostani tiltakozásuk a "neves" közéleti személyeknek akkor lenne hiteles, ha élesen elítélnék az angliai, az Egyesült Államokban működő rendszert, vagy a görög rendszert. Az előbbi országokban semmilyen kompenzációt nem kap a vesztes, míg az utóbbi államban egyébként a választás győztese automatikusan 50 mandátumot kap. A nevezett személyek azonban csak itthon tiltakoznak, céljuk pedig nem más, mint a teljes ellenzéki összefogás összekovácsolása.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/39003/pics/lead_800x600.jpg
Demokratikus Koalíció,Gulyás Márton,Jobbik,közvélemény-kutatás,MSZP,választás 2018,Zagyva György Gyula
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?