Blogolj!

Most a Republikon Intézet hazudott

Korábban már több bejegyzésben foglalkoztam azzal, hogy milyen rafinált módszerekkel próbálnak befolyásolni minket a közvélemény-kutató intézetek. Most azonban a Horn Gábor vezette Repubikon Intézet egy olyan felméréssel állt elő, amiről már nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy egy szimpla hazugsággal állunk szemben. Az intézetről egyébként még csak annyit, hogy egyik vezető elemzője, Tóth Csaba, aki jelenleg a Momentum Mozgalom tanácsadója, korábban az SZDSZ kampányába segített be.

Nézzük a számokat. A Republikon az egyik ábráján azt állítja, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességben 27 százalék, az MSZP-é 12, míg a Jobbiké 10. A felméréséből az is kiderült, hogy a DK és az LMP után a legerősebb párt a Momentum, mivel a teljes népesség két százaléka támogatja őket Eddig ugyebár semmi különös nincs a felmérésben.

Pártok támogatottsága a teljes népességben

Azonban, ha tovább haladunk a kutatásban, akkor láthatunk egy régiós bontást a pártok támogatottságáról. Itt azt látjuk, hogyha az összes magyarországi régió eredményét összeadjuk, akkor a Fidesz támogatottsága a teljes népességben 32 százalék, a Jobbiké 12, míg az összes baloldali-liberális erőé 23 százalék.

A régiós adatok összessége más eredményt mutat, mint a teljes népesség pártpreferenciája

Na mármost, hogyan lehet az, hogy azon az ábrán, ami a teljes magyar választói népesség pártszimpátiája szerepel ott teljesen más adatok vannak, mint az összes magyarországi régió összeadott eredményén (a Fidesz esetében öt százalékpontos különbség, míg a Jobbiknál 2 százalékpont)? Erre két válasz adható: Horn Gáborék nem tudnak számolni, vagy szándékosan hazudnak. Ezzel pedig a teljes felmérés hitelességét szétverik.

Mindkét esetben csak a sajnálatunkat fejezhetjük ki, mivel azt mutatja, hogy ők maguk sem veszik komolyan a felmérésük hitelességét. Még nagyobb probléma, hogy Hornék kutatását a hazai sajtó egy része mindenféle kritika nélkül veszi át, mivel az éppen aktuális érdeküket szolgálja. Sajnálatos, hogy 2017-ben ilyen amatőr módszerekkel próbálnak mindenkit befolyásolni.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/38857/pics/lead_800x600.jpg
közvélemény-kutatás,Momentum Mozgalom,Publicus Intézet
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?