Blogolj!

Közvélemény-kutatás: több furcsaságra bukkantunk

A Fidesznek valamelyest szűkült a támogatottsága, 27-ről 25 százalékra a teljes népességben. A második helyért továbbra is az MSZP és a Jobbik verseng: előbbinek maradt a tábora 13 százalékos, utóbbié – akárcsak a múlt hónapban – egy árnyalattal, 11-ről 12 százalékra bővült – írta az ZRI-Závecz legfrissebb kutatásában. Az igazán pikáns részek azonban nem itt vannak elrejtve, hanem egy kicsit később jönnek elő.

Az intézet azt állítja, hogy a Fidesz a fővárosban és a megyeszékhelyek települési kategóriájában támogatókat veszített: az előbbi csoportban egy hónap alatt 30-ról 22 százalékra, az utóbbiban 25-ről 16 százalékra csökkent a tábora. Ennél pontnál kicsit felkaptam a fejemet és kezdtem el egy kicsit gondolkodni. De még mielőtt ezt megosztanám a nyilvánossággal, szeretném leszögezni, hogy nem vonom kétségbe a megjelent számokat, csupán egy értelmezési keretet szeretnék adni.

Szóval a teljes budapesti választókorú népesség 30 százaléka áprilisban a Fideszre szavazott volna, míg májusban már csak 22. A 2016 őszi népszavazás idején 1,34 millió választójogosult volt a fővárosban. Tehát 2017 áprilisában a kormánypártoknak több mint 400 ezer szavazója lehetett a fővárosban az ZRI szerint. Összehasonlításképpen Tarlós István, aki mindig jobban szerepel, mint a Fidesz listája a 2014-es önkormányzati választáson csak 290 ezer szavazatot kapott, 2010 őszén, amikor pedig a Fidesz a támogatottsági csúcspontján volt 321 ezer szavazatot.

Az ZRI-Závecz legfrissebb felmérése sok érdekességet tartalmaz

Mindezek alapján feltételezhetjük, hogy az ZRI az április budapesti mérésénél valamilyen hibát véthetett, mivel akkor sem volt annyi Fidesz-szavazó a fővárosban, amikor a párt támogatottsága a mainál jóval magasabb volt. A megyeszékhelyek esetében a probléma, hogy nem rendelkezünk pontos számokkal arról, hogy melyiket, milyen súllyal vették be a felmérésbe. Könnyen lehet, hogy a mostani mérésben Szeged, vagy Miskolc jóval nagyobb elemszámmal szerepelt, mint Győr, vagy Kecskemét.

Ha pedig elfogadjuk, hogy a Fidesz támogatottsága azokon a területeken, ahol az ország lakosságának legalább 50 százaléka él (Budapest és a megyeszékhelyek) jelentősen visszaesett, akkor feltűnően kicsi a párt visszaesése a teljes országra kivetítve. Bár a felmérésben a ZRI Závecz hozzátette, hogy a kisvárosokban és a falvakban nem csökkent, hanem némileg erősödött is a Fidesz, de az nem biztos, hogy ez ki tud egyenlíteni egy ekkor visszaesését, amit a nagyvárosokban elszenvedett.

Azonban itt még nincsen vége. A felmérés azt is közli: A biztos pártválasztók aránya éppen csak meghaladja a választókorú népesség egyharmadát, majd pár bekezdéssel később azt írja: Jelenleg a választók kétharmadának, 5,3-5,4 millió főnek van pártpreferenciája. Itt én jelentős logikai ellentmondást érzékelek. Hogy lehet, egyszerre leírni azt, hogy nagyjából a választók egyharmadának (2,4-2,5 millió ember) van biztosan pártja, majd pár sorral lejjebb, hogy igazából a kétharmadának. Kettő állítás egymás mellé helyezése minden bizonnyal egy általános iskola alsó tagozatába járó diáknak is feltűnne.

Nagyon remélem, hogy a fentebb bemutatott, egyszerű logikai bukfencek csupán a véletlen művei, és fogalmazásbeli, és esetleg a felmérés elkészítése során nem kellően kielemzett kutatási hibák vezettek el. Az ellenkező esetet pedig feltételezni sem merem…

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/38400/pics/lead_800x600.jpg
Demokratikus Koalíció,Fidesz-KDNP,Jobbik,közvélemény-kutatás,MSZP
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?