Blogolj!

Áder János szintet lépett

"Legyen közös erőforrás a reformkor, március idusa, 1867, 1956. És amikor érveinket összemérjük, mindig ugyanaz a négy szó legyen a szemünk előtt: „A haza minden előtt” - mondta beiktatási beszédében Áder János köztársasági elnök. Az államfő azonban a megszokott kliséken túl most sokkal tartalmasabb és mindenki számára megfontolandó üzeneteket fogalmazott meg.

Áder János beszédében lefektette a legfontosabb mércéket

A család és Európa

Áder János beszédében mind a kormánypártoknak, mind az ellenzéknek üzent. Egyértelművé tette, hogy az a mocskolódó, a másik emberi méltóságát is sárba tipró kampány ami napjainkban folyik, az az ország teljes széteséséhez vezethet. Az államfő szavaiból egyértelműen kiderült, hogy szükség lenne legalább valamilyen minimális megegyezés a politikai erők között, hogy vannak olyan területek, amit nem bolygatunk. Ezek közé sorolta a családot, az Európához való tartozást, valamint, hogy minden politikai erő számára a nemzet és annak tagjainak a gyarapodása kell legyen a legfontosabb.

A köztársasági elnök számomra egyik legértékesebb gondolata a következő volt: Ahhoz pedig, hogy e konszenzus a brüsszeli intézményekkel való napi vitákon felülemelkedve megmaradjon, Deák Ferenc 1867-es gondolatait – amikor a Habsburg Birodalom és a magyar nemzet érdekeinek összehangolása volt a feladat – ajánlotta a képviselők figyelmébe. Deák akkor kiállt a Habsburg Birodalom mellett úgy, hogy Magyarország alkotmányos jogaiból ne vegyenek el többet, mint amennyi a birodalom szilárd fennállásának biztosításához feltétlenül szükséges. Áder János azt javasolta, cseréljék ki a szövegben a Habsburg Birodalmat az EU-ra.

Világosan fogalmazta meg az államfő, hogy a magyarok milyen EU-hoz csatlakoztak és szeretnének a jövőben is tartozni. Egy ilyen európai házban minden magyar jól érezné magát. Az államfői üzenet pedig annak is szólt, hogy sok esetben a közösség ostorozása lehet túlságosan öncélú cselekedet, és érdemes lenne tágabb horizontra tekinteni. Tudom, hogy a napi politikai csatározásokban ez nem könnyű feladat, de a köztársasági elnöki iránymutatás mindenki számára követendő mérce lehet.

Mindenki okulhat az államfő beszédéből

Új hang

Áder János következetességét nagyon jól mutatta, hogy sem a kormánypártok, sem az ellenzék irányába nem volt elfogult. Olyan tényeket sorolt föl (nemzeti ünnepek megzavarása, magánéletbe való beavatkozás, színvonaltalan közbeszéd), amik teljes mértékben mérgezik a közéletet, és hozzájárulnak ahhoz, hogy gyakorlatilag minden értelmes párbeszéd megszűnt a politikai oldalak között. Pont emiatt jutottunk el odáig, hogy egy magát nemzeti-konzervatívnak tartó képviselő egy államtitkár nyakonbaszásával fenyegetőzik, vagy a kormánypártok részéről egyre inkább eluralkodik a pökhendiség.

A köztársasági elnöktől azért is volt szokatlan a beszéd hangvétele, mivel az elmúlt időszakban a közéleti kérdésektől inkább távol tartotta magát. Sokkal szívesebben nyilvánult meg környezetvédelmi, történelmi, vagy éppen kulturális kérdésekben. Most átlépett egy határt, de ezt nagyon jól tette, mivel szavai mindegyik politikai erő számára figyelmeztetőek, és reméljük nemcsak megfontolják, hanem a gyakorlatba is átültetik őket. Ha így lesz, azzal mindnyájan csak nyerhetünk.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/38039/pics/lead_800x600.jpg
Áder János,Európai Unió,Magyarország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?