Blogolj!

Megmutatjuk, ki nyeri a budapesti választásokat

Két időközi választás is lesz Budapesten április 23-án, de ezek közül jelentős tétje igazából csak a zuglói voksolásnak lesz. A másik választást Józsefvárosban tartják, de ott stabil többsége van a Fidesznek, így annak a végeredmény nem befolyásolja érdemben a helyi testület erőviszonyait. Ezzel szemben a XIV. kerületben, ha a Fidesz nyerné meg a voksolást, akkor csupán egy főre lennének az abszolút többségtől.

A választások előtt két hónappal felvázoljuk az érintett körzetek politikai erőviszonyait, hogy pontosabb képet kaphassunk arról, milyen eredmények várhatóak. Ez ügyben nem volt könnyű dolgunk, mivel az elmúlt években a szavazókörök határai sokat módosultak, így a józsefvárosi választás esetében a megbízható adatokat 2010-től, míg a zuglói körzet esetében 2002-től tudtuk összegyűjteni.

Tarlós népszerű volt, a Fidesz nem

A zuglói 3-as számú körzetben Sápi Attila, MSZP-s képviselő eltűnése miatt kell új voksolást tartani. A 2014-ben feltűnt politikus csupán hét szavazattal győzött, így a mostani választást mindenképpen kétesélyesnek lehet nevezni. Azonban, ha a körzet választói magatartását kicsit jobban szemügyre vesszük, akkor már sokkal erőteljesebben a baloldal felé billen a mérleg.

A 2014-es önkormányzati választáson a választókerületben csak Tarlós István tudott győzni a jobboldalról. Ezt annak köszönhette, hogy vélhetően baloldalról is kapott voksokat. Ezt bizonyítja, hogy Tarlós 898 szavazatot kapott, míg a Fidesz helyi képviselőjelöltje csak 687-et. Az európai parlamenti választáson bár a Fidesz-KDNP kapta a legtöbb szavazatot a körzetbe, de a baloldal együttes támogatottsága közel négy százalékponttal több volt, mint a kormánypártoké.

Ez a zuglói választókerület a 2014-es országgyűlési választáson is szembement az országos és budapesti tendenciákkal. A baloldali összefogás közel 38 százalékkal győzött, míg a Fidesz-KDNP listája még 36 százalékot sem kapott. Tóth Csaba (MSZP) és Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) között még nagyobb volt a különbség a baloldal javára az egyéni jelölti versenyben.

Ekkor sem omlott össze a baloldal

2010-ben bár a Fidesz győzött minden választáson ebben a választókerületben, de fölénye jóval kisebb volt, mint a teljes budapesti és országos adatok. Az országgyűlési választáson az akkor még ellenzékben lévő Fidesz csupán 43,77 százalékot szerzett. Ezzel szemben a magukat baloldali és liberális pártként definiáló erők (MSZP-LMP, MDF) összesen 45,35 százalékot kaptak ebben a zuglói körzetben. Ez is világosan mutatja, a körzet baloldali túlsúlyát.

Zuglóban a baloldalnak áll a zászló

A 2006-os országgyűlési, a 2004-es európai parlamenti és a 2002-es országgyűlési választáson Zugló ezen részében nagyon jelentős baloldali fölény volt. Az MSZP és az SZDSZ közös támogatottsága egyik voksoláson sem ment 50 százalék alá. A szocialisták még a 2004-es EP-választáson is diadalmaskodni tudtak ebben a választókerületben, miközben még Budapesten is vereséget szenvedett az MSZP.

A zuglói 3-as választókerületének elmúlt 15 évi története azt mutatja, hogy a múlt alapján a baloldalnak jóval nagyobb esélye van a sikerre. A baloldali pártok mindig jóval országos támogatottsági átlaguk fölött szerepeltek ebben a körzetben, és még a 2010-es teljes politikai fordulat idején sem veszítették el támogatottságuk döntő részét.

Nem sokan szoktak elmenni

Ezzel szemben némileg más képet mutat a józsefvárosi 6-os körzet politikai térképe. Sajnos ebben a választókerületben csak 2010 őszéig tudtuk megnézni az eredményeket, mivel korábban a szavazókörök másképp helyezkedtek el az érintett utcákban. Így ha 2010 előtti eredményeket próbáltunk volna kiszámolni, akkor az meglehetősen félrevezető lett volna, mivel olyan utcák eredménye is bekerült volna, amik most nem részei a 6-os választókerületnek.

A Magdolna-negyedben is szavaznak majd

A körzetben az összes 2014-es és 2010-es választást a Fidesz-KDNP nyerte. A kormánypártokhoz a baloldali erők a legközelebb a 2014-es országgyűlési választásokkor kerültek. Akkor csupán öt százalékponttal maradtak le a Fidesztől. A választókerület egyik sajátossága a rendkívül alacsony részvételi arány. Az országgyűlési választáson csupán 41 százalék ment el szavazni, de az önkormányzati voksoláson csupán 23 százalék szavazott.

https://honatya.blogstar.hu/./pages/honatya/contents/blog/35386/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?